Sander Rombout & Elbert van Schaik

Landschaps­architect Copijn

Een nieuw, uniek stukje binnenstad
“Parcour wordt ontwikkeld op een voormalig spooremplacement. Het spoor en stationwerden aangelegd in de tweede helft van de 19e eeuw. Dit voegde op deze plek een nieuwe laag toe aan het polderlandschap van Gouda. Met de aanleg van de parkbuurt rond het historische Van Bergen IJzendoornpark kreeg het gebied een compleet nieuw karakter. De mooie nieuwbouwwijk Parcour geeft het gebied weer een nieuwe impuls. En het parcoursvoor wandelingen naar het station, de stad en het Van Bergen IJzendoornpark wordt een schakel rijker.

Al vanaf het prille begin zaten wij als landschapsarchitect om de tafel met de architect van de woningen. Hierdoor zijn stedenbouw, architectuur en landschap zeer nauw verweven. Alles is ontworpen met het oog op de locatie. Dat maakt de wijk bijzonder.

Elbert van Schaik
Landschapsarchitect Copijn

Sander Rombout
Landschapsarchitect Copijn

Groen is essentieel voor de landschapsinrichting
In Parcour verenigen we twee contrastrijke werelden: die van het spoor en het park. De groenbeleving in Parcour sluit mooi aan bij het aangrenzende Van Bergen IJzendoorpark.En het spoorverleden zie je op andere subtiel gekozen plaatsen terug.

Voor de ontwikkeling van de centrale parkruimte in de wijk zijn klimaatadaptatie en biodiversiteit belangrijke speerpunten. Alle woningen hebben een directe relatie met het nieuwe groene hart. Hieraan grenzen de buitenruimtes en je hebt overal maximaal uitzicht op het groen. De groene daken en gevels versterken het parkgevoel entrekken lokale vogels en insecten aan.

Niets is standaard in deze wijk. De woningen hebben elk een eigen functie in Parcour als geheel. Het zijn luxe, energiezuinige en gasloze woningen van hoge kwaliteit met een uitgesproken karakter. Door de ‘ritmiek’ in het straatbeeld ontstaat er een zekere statigheid die goed past bij het chic wonen in het Parkkwartier.

Een plek om te spelen en ontspannen
Het centrale park is speels ingericht. De verschillende boomgroepen staan verspreid in de omgeving, waardoor er fijne beschutte plekken ontstaan. Hier lees je lekker in alle rust een boek of picknick je met vrienden of familie. Dit maakt het park aantrekkelijk voor de bewoners van Parcour, maar ook voor mensen uit de buurt. Het park krijgt zo een sociaal en verbindend karakter.

Voor de begroeiing van het stadspark hebben we onze inspiratie gevonden in de biodiversiteit in het Van Bergen IJzendoornpark. De variatie aan bomen en beplantingen verhogen de ecologische waarde van het gebied. In de omgeving is ook veel verharding vervangen door wadi’s. Wadi’s zijn groene greppels in stedelijke gebieden, die regenwater bergen en zuiveren en helpen tegen wateroverlast en droogte. En in de zuidwesthoek wordt met kadeachtige eilanden een waterrijke groenzone gemaakt die als coulissen richting de school gaat werken.

Speels hergebruik van spoorelementen
Naast de overvloed aan groen, laten we ook het spoorgevoel op diverse plekken terugkomen. De verblijfsplekken in het groene hart verwijzen naar het voormalige rangeerterrein. En het centrale ‘perron’ bestaat uit een lange bank of zittrap die uitzicht biedt over de openbare ruimte. In de drukte van de stad wordt Parcour een luw gebied, waar de auto te gast is en groen de boventoon voert. Bewoners krijgen een heerlijk park voor de deur en genieten hier optimaal van. En voorbijgangers en omwonenden krijgen er een prachtige stukje binnenstad bij.”