Een bijzonder woonwijk op een historische plek
“Een luxe nieuwbouwwijk ontwikkelen in het centrum van Gouda, die de historische locatie vlak bij het spoor en het Van Bergen IJzendoornpark eer aandoet. Zo’n opdracht vraagt om een bijzondere aanpak. En die heeft het vanaf het begin gekregen.

Het gebeurt niet vaak dat ik als architect al zo vroeg om de tafel zit met de landschapsarchitect en stedenbouwkundige om een zo mooi en ideaal mogelijk leefmilieu te creëren. Samen hebben we het volledige plan uitgedacht, van de stedenbouwkundige fase en de landschapsinrichting tot de ontwikkeling van de woningen in Parcour. Beide vanuit onze eigen specialiteit. Dat is bijzonder in Nederland. Geen standaard woningen. Alles is echt gecreëerd voor de plek. Voor optimaal woonplezier op deze toplocatie.

Jan Hoedemaker
SVP Architectuur & Stedenbouw

"Groen is essentieel voor de Landschaps­inrichting"

Verbinding door groen
De bijzondere locatie in het hartje van de binnenstad, pal naast het station, vraagt ook om een speciaal ontwerp. Met de gemeenschappelijke tuin – het stadspark van Parcour – maken we een mooie verbinding met het Van Bergen IJzendoornpark. We vormen zo een aaneenschakeling van groene ruimtes. Als je over de slingerende paadjes door het stadpark wandelt, kom je vanzelf uit bij de herkenbare entree van het Van Bergen IJzendoornpark. En vanuit een aantal woningen kijk je prachtig uit op deze ‘tweede achtertuin’.

Aan de andere kant hebben we het spoor. De gevels van de woningen aan deze zijde zijn gesloten maar wel expressief, door intensieve begroeiing. Zo zorgen we voor optimale privacy en rust.

Alle woningen richten zich op het park. En met groene daken en ruime balkons en terrassen versterken we het parkgevoel en de verbinding met het groen voor de deur. De gevelbegroeiing en klimconstructies zijn meegenomen in het totale ontwerp van Parcour en zorgen niet alleen voor een fraai aanzicht, maar ook voor rust en schuilplekken voor de lokale vogels en insecten.

Op de begane grond is bij veel woningen met geglazuurd metselwerk een subtiele overgang gecreëerd van groen naar bebouwing en van privé naar openbaar. Ook de terrassen en overdekte voordeuren dragen hieraan bij.

Duurzame en circulaire bouw
In de omgeving zijn op verschillende plekken spoorelementen verwerkt uit het historische verleden. Zo proberen we diverse materialen, zoals railelementen, spoorbielzen, kinderkoppen en stelconplaten een tweede leven te geven.

Ook de woningen zijn duurzaam gebouwd. Ze zijn goed geïsoleerd, gasloos, voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen en voldoen aan hoge eisen. Bijna alle woningen hebben groene daken of een mooi begroeide gevel. En in de omgeving heeft veel verharding plaatsgemaakt voor waterbuffering.

Open, uitnodigend en toch veel privacy
Parcour wordt een aantrekkelijke wijk voor verschillende doelgroepen: voor starters, gezinnen met kinderen en koppels die hun kinderen al uit hebben zien vliegen. En het park zorgt straks voor verbinding. De openbare ruimte nodigt je uit om lekker naar buiten te gaan. Je maakt makkelijk een praatje met de buren. En van je rust en privacy geniet je in je tuin of een etage hoger op je balkon.”